最新的消息、最深入的探討、最有價值的話題、最資深的多啦迷、最多原創作品、最具氣氛的討論區就是這裡! 歡迎來到多啦A夢綜合討論天地!
多啦A夢小知識: 強力嗅覺鼻

重溫多啦A夢

有關叮噹的問題,討論,笑話...總之是有關叮噹的都歡迎到來

Re: 重溫多啦A夢

未閱讀文章 #71樓, 由 靈長類動物 » 2024-05-20, 週一 5:29 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
<<大雄火箭遊銀河>>
垃圾級別, 整篇都唔知想講乜

當年袁老師寫到好靚去描寫最後嘅故事,寫得仲精彩過個故事本身 lol
某程度都影響我好多喺創作之路上
不過我想個感覺raw D, 今次就自己翻睇哂d故事先,咁對個故事體會就最raw
好想知當年袁老師點評價呢集o野 - -個故事名咁吸引 d內容就亂9咁o黎

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

狀態: 潛水中
聲望值: 79
語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人

未閱讀文章 #72樓, 由 李燦蚊 » 2024-05-20, 週一 9:02 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
靈長類動物 - 19 May 2024 21:29 寫:<<大雄火箭遊銀河>>

當年袁老師寫到好靚去描寫最後嘅故事,寫得仲精彩過個故事本身 lol
不過我想個感覺raw D, 今次就自己翻睇哂d故事先,咁對個故事體會就最raw
好想知當年袁老師點評價呢集o野 - -個故事名咁吸引 d內容就亂9咁o黎

邊位袁老師- -
Miss Shum 我就識- -

李燦蚊
叮噹小城首都士兵
叮噹小城首都士兵

聲望值: 14
稍有作為稍有作為

未閱讀文章 #73樓, 由 靈長類動物 » 2024-05-22, 週三 1:18 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
李燦蚊 - 20 May 2024 01:02 寫:
靈長類動物 - 19 May 2024 21:29 寫:<<大雄火箭遊銀河>>

邊位袁老師- -

袁啟洋的多啦a夢
(Keith Yuen)

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人

未閱讀文章 #74樓, 由 李燦蚊 » 2024-05-22, 週三 1:35 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
靈長類動物 - 21 May 2024 17:18 寫:
李燦蚊 - 20 May 2024 01:02 寫:

邊位袁老師- -

袁啟洋的多啦a夢
(Keith Yuen)

你不如 PM 叫袁老師出黎講兩句, 本狗都想聽- -

袁老師都係尼度會員, 重係版主添, 你可以試下搵佢- -

李燦蚊
叮噹小城首都士兵
叮噹小城首都士兵

稍有作為稍有作為

未閱讀文章 #75樓, 由 靈長類動物 » 2024-05-23, 週四 1:29 PM , 繁簡轉換:  

文章連結:
<<觀象旅行團>>

同<<大雄火箭遊銀河>>一樣係探險,今次係返去40000萬年前嘅冰河時期,劇情正常好多。
以前睇呢集成日都諗旅行機械人一號喺邊集出現過,
查看返資料 (https://chinesedora.com/database/ooyama-1729.htm)
呢集係1729特別篇,香港並無播到,資料寫住台灣有播到但我搵唔到。
我記得日本賣俾台灣同香港嘅SP集數係一樣的,所以香港無,台灣應唔會有。
btw, 1729 的原版可以睇返 https://www.youtube.com/watch?v=Hg5GyTBl8Vw
or https://www.bilibili.com/video/BV1Ks411Y7SV/

講返<<觀象旅行團>>,呢集機械人二號觀差好強調唔可以亂咁篡改歷史,呢個觀念喺大山版後期其實比較少出現,而故事亦以小夫的象牙唔見了作結(因為救了那對長母象母子),總括而言,呢集四平八穩,無乜大問題,我會俾6.5 - 7 分。

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

未閱讀文章 #76樓, 由 靈長類動物 » 2024-05-25, 週六 3:20 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
關於水的劇集:

第5輯: <<肺泵水運會>>

好好睇的一集,通常運動會的集數也唔會太差,在屋企變咗游泳池呢招幾正,
熱血特訓,最後以大雄打個大乞痴鬧劇收場。
7.5分

<<剪開大海>>
一樣將游泳池搬到屋企,今次係花園,和胖虎小夫的追逐戰太誇張,大雄邊有可能一唔游就被水沖走,
個到游泳池o黎... 又唔係急流
故事尾段爛尾, 又話無人島, 無啦啦又有鯊魚,又有隻大船駛過...
但係空間剪刀呢個法寶概念好正, 如果呢個法寶可以有延續故事, 相信可以寫到其他更出色的橘段.
6.5分

第6輯: <<海神波錫頓>>

以前睇宜家好懷疑海兔係隻咩生物,現實真係存在?
佢個配色成隻異形咁...
呢集連貫性ok, 但係個劇情唔係好摸到個重點,
成集主要都係講大雄被罰唔准出街=> 用隨意門去四丈半島->多啦急call大雄返o黎-> 媽媽發意大雄走咗發嬲
個場景不斷set 係屋企同海灘,類似嘅劇情夢幻號快車都有 (又係救胖虎小夫),
但今次呢集有d失重心,呢集只展現到波錫頓套裝有幾屈機,但個劇情係唔太有趣的,因為一定救到
而且多啦a夢亦借件法寶借得太順攤
呢集我俾5.5 分

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

未閱讀文章 #77樓, 由 靈長類動物 » 2024-05-31, 週五 12:20 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
<<分身槌>> / <<交給分身>>(第4輯)
分身故事o黎講, 呢集比較平淡, 主要講多啦a夢同大雄用呢件法寶分身,
自己本身得唔到好處, 但分身就得到好多好處, 成集都係講緊呢件事.
無乜特別的橋段, 但分身呢類故事不嬲都幾得意的, 會睇到幾個自己係到對話,
我會俾呢集6.5分.

<<好易賺的100yen>> /一拳一百塊  (第5輯)
呢集太經典啦, 2006年6月17日, 就係我特登為咗呢一集而在小城註冊的日子.
宜家用返29歲的思維睇呢集, 呢集的確係有d 意識不良...
成件事其實有d癲, 胖虎好似愈黎愈失控咁, 郁下就打人,完全濫用暴力,
佢嘅脾氣好多位誇到太西利
呢一點我睇返水田版就tune返正好多, 會有好多位tune 返胖虎做一個正常嘅細路仔,
呢點值得欣賞嘅.
好在, 當年呢一集在tvb都有出到街. 無因為呢集比較踩界而停播.
當年被cut的畫面亦可以透過日本原版 or 台灣版完全重溫.
細細個會鐘意呢集, 覺得個idea 幾正
但宜家睇返感覺似係施虐狂(胖虎), 被虐狂(眾人), 就手旁觀者(多啦a夢/靜香), 成件事就黑暗好多...
anyway, 呢集我會俾6.5分

<<結緣蜜蜂>> (第5輯)
呢集好正, 講班房調位, 呢樣o野對於學生時代o既人o黎講一定好深刻, 到底下次調位會被安排同邊個坐?
會唔會同到心儀嘅同學坐埋一齊?
呢一集劇情結構唔算好連貫, 如小夫上一個鏡頭因為同胖虎坐好唔開心, 下一秒又一齊約大雄打棒球.
中間打入神成屋企果個位雖然幾好笑, 但個感覺似係"啞6" 時間.
但個結尾好正, 雖然大雄無啦啦聽電話又係有d 格硬o黎 , 但最尾佢自己跑咗去胖虎屋企真係好正.
總括o黎講, 呢集個主題太有共嗚感, 而且d畫面處理都好好笑, 但個結構就有改善空間, 我會俾6.5分.

<<模彷公仔>> /模彷玩偶(第5輯)
舖排十分好, 大雄同小夫笑得非常抵死, 而呢集亦脫離咗一般嘅公式化劇情,
無咗胖虎打人嘅情節(佢想打但唔成功), 個劇情一樣run 得好smooth.
結尾大雄有句獨白交代胖虎傷心過度而唔返學同抄靜香功課嘅鬧劇結果亦都好順咁完.
唯一個敗筆係個男舞蹈員個朋友亂咁扔走件法寶個位, 咁樣亂拋都得?
如果話個舞蹈員落街跌咗個法寶, 或者隻貓自己走入去個排舞室, 點睇都合理過咁樣扔法...
唔計呢點, 呢集係好好睇的, 最近學緊跌舞的少爺p高度推介, 7.5分

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

未閱讀文章 #78樓, 由 李燦蚊 » 2024-06-01, 週六 4:31 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:

李燦蚊
叮噹小城首都士兵
叮噹小城首都士兵

稍有作為稍有作為

未閱讀文章 #79樓, 由 李燦蚊 » 2024-06-01, 週六 4:35 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
靈長類動物 - 30 May 2024 16:20 寫:
<<好易賺的100yen>> /一拳一百塊  (第5輯)
呢集太經典啦, 2006年6月17日, 就係我特登為咗呢一集而在小城註冊的日子.

尼度可不可以井多d 0.0

典解無啦啦為左尼集而在小城註冊 0.0

靈長類動物 - 30 May 2024 16:20 寫:
<<結緣蜜蜂>> (第5輯)
呢集好正, 講班房調位, 呢樣o野對於學生時代o既人o黎講一定好深刻, 到底下次調位會被安排同邊個坐?
會唔會同到心儀嘅同學坐埋一齊?

系米想同巧儀坐?
定有傑哥有其他心上人, 介5介意分享下

李燦蚊
叮噹小城首都士兵
叮噹小城首都士兵

稍有作為稍有作為

未閱讀文章 #80樓, 由 靈長類動物 » 2024-06-02, 週日 3:15 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
1655-<<時間儲存銀行>> / <<時間銀行>> (第4輯)

呢集個概念好正,相信大家都會好想有呢樣工具,可以節省不必要的時間(如等車、等人)
換做自己有效的工作小時、抑或娛樂,畢竟人每日只有24小時。
但係,呢集存在一個bug位: 大雄借咗額外嘅時間同靜香相處,咁樣靜香個時間觀會否一同少咗3小時?
如果係"是",咁即係靜香一同會跳到去9點? 如果是"否",靜香會額外獲得"3小時“?
呢個位置無交代是一個bug
而且,故事個結尾都幾容易估,通常債仔向銀行借到無哂錢,呢到個債大雄就借到無哂時間,
整體o黎講,個故事橘段唔存在乜野好大驚喜,好有日常公式感,
但見法寶個音效幾搞笑,同埋大雄同靜香sweet的畫面令到個故事加返d分,
加上件法寶個concept係正的,我會俾6.5分中規中矩。

1650<<笨豬彈射台>> / <<高空彈射器>> (第4輯)

記得2014年(無錯= =, 10年前我就想做第4輯review的project仲要一口氣睇哂) 我翻睇呢集覺得個譯名好奇怪,唔係好明關笨豬跳咩事。但今次再翻睇,我發現係笨豬跳 + catapult 彈射器嘅組合,我唔識物理學,唔知件法寶make 唔make sense,但呢件法寶同"可到任何地方大炮" + “用弓箭飛到學校" 相似,差別係呢件法寶會短暫到目的地,再會折返原點。
搞笑嘅係,胖虎喺空地見到大雄就搶咗o黎用,首先件o野咁大件,仲要放喺空地,你預咗胖虎見到一定搶架啦,
之後個劇情仲痴線,胖虎竟然搵條繩綁住咗大雄,你確定呢個行為係正常?仲要出自一個小學生...
所以就係話製作組去到後期好似真係有心妖魔化咗胖虎咁,
之後眾人包括出木衫都被胖虎搶走物件,故向多啦a夢投訴,
但最大個問題應該係胖虎吧, 就算佢唔用件法寶都可以照搶咗你嘢?
好在,最尾個結局總算整一整胖虎,如果唔係條氣真係睇到唔gur。眾人一齊搬件法寶個種齊心協力係幾正嘅,
呢一集我會歸類佢做刺激/遊樂類別,即係同"坐過山車返學"、"磁浮動力粉筆“同一類。
睇住大雄周圍飛都幾過癮嘅,我都會俾呢集6.5分。

p.s. 點解最近集集都係6.5分? 因為我無跟no. 睇,我係跟住youtube 彈出來的國語版睇,所以睇緊d 自己較有興趣的集數。 fyi, 6.5分 = B

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

上一頁下一頁

回到 ○叮噹(多啦A夢)○

誰在線上

註冊會員: Google [Bot], Tbot