最新的消息、最深入的探討、最有價值的話題、最資深的多啦迷、最多原創作品、最具氣氛的討論區就是這裡! 歡迎來到多啦A夢綜合討論天地!
多啦A夢小知識: 事後相片簿

評下理

不管是日常瑣事還是聊天漫談,歡迎各位來這裡多多交流喔~~~

評下理

未閱讀文章 #1樓, 由 靈長類動物 » 2014-02-25, 週二 8:34 PM , 繁簡轉換:  

文章連結:
因為我在第二個論壇copy+paste的
請原諒我打口語..不想又重新打一次

等我講一下成件事的始末
希望大家俾D持平嘅意見我

話說我就攞咗一D舊式錄影帶去轉dvd,佢地係卡通片叮噹,total有5餅
我就攞咗2號同4號俾 A先生
又攞咗3號帶俾B商店
兩度比較之下,我覺得B商店做得比A先生的技術更為出色
B商店的技術做到無論係音色定畫面都有好好嘅保留
所以我就決定將1,2,4,5俾B商店整

最近,我就攞番D錄影帶啦
我發覺1號帶 有~30分鐘做得唔好,畫面扭曲,不過因為我自己郁過嚟,整曲D帶,所以其他部份錄到畫面/聲音ok我都收貨
5號帶最後20分鐘錄得差,不過我喺網上搵到相關片源,所以都接受
問題在於2號帶同4號帶,
A先生幫我修復過2餅帶,聲源方面都有80% ,不過仲係有D地方會突然無咗
例如:你好嗎?我很好! (個"嗎"字突然無咗聲)
根據第1次攞去的經驗,我就覺得B店應該都可以提供到完美的錄像俾我啦
點知錄出嚟製成品,D聲音斷下斷下,斷到根本無可能正常觀看
A先生錄俾我都有80%音色保留,不過因為畫面較差,加上聲音都唔係100%順,我先再攞去B店
點知我比較下 A先生同 B店的製成品(聲音), A先生錄到80%, B店先錄到50~70%
聲音斷下斷下, 1句 10個字無咗2個字, 更什者係成忽都無聲

D錄影帶就好奇怪,你第1下播"你好嗎,我很好" 無咗個"你"字個音 ;下一次播就會播到個"你"字,但無咗個'我"字
如果要錄到斷下斷下,我自己轉帶都得啦,洗乜俾間公司做...
就因為我唔識錄到100% loss-free 先俾個公司做

而且我係覺得間野好求其俾件貨我
因為我去攞嗰陣,完全無提到D聲音係錄到甩皮甩骨,要我番屋企睇番先知, 但錢就俾咗
第一係,如果會錄到甩皮甩骨,係咪應該錄之前就問我做唔做?
第二係,我覺得D帶嘅質素餅餅都差唔多,點解呢2餅會咁差, 係我保存得唔好定D佢地轉得求其?
其實我第1次攞去的3號帶都保存得唔好,但點解嗰俾帶會錄得咁好?
第三係,因為1號5號帶 要換盒,我特登打電話提如果有得keep就keep番嗰2個舊盒俾我,個老細都話好
但最後我攞番時完全無提過,就算個盒無得俾番我係咪應該同我講番聲

今日我打電話同B店講,個老細就咁樣回應:
錄影帶因為日久損失,所以錄到咁就係代表你餅帶質素係咁
點解3號帶整到, 2/4號整得咁差,因為錄影帶損壞程度不同
個盒個到,換盒先都整爛咗,無得俾番我
聽日親身攞碟/錄影帶俾佢睇,有問題就攞番俾師父整

我想問大家,究竟道理企我嗰邊,定一係B店嗰邊呢?

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

狀態: 潛水中
聲望值: 73
語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人

Re: 評下理

未閱讀文章 #2樓, 由 野味大雄 » 2014-02-26, 週三 7:48 AM , 繁簡轉換:  

文章連結:
我自己不清楚他們的做法是怎樣
會不會是兩次分別交給了不同的人做, 所以才這樣?

感謝大家7年來對叮噹小城的支持~希望小城能為你帶來美好的回憶
大雄的筆記本又來了0.0 http://blog.doracity.com
頭像
野味大雄
叮噹小城守護神 [最高榮譽]

稱號: 10歲打倒石石的
花名: 可愛的大雄
最愛: XBOX, 聊天, 看多啦A夢
狀態: 玩樂中
聲望值: 362
多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人

未閱讀文章 #3樓, 由 靈長類動物 » 2014-02-26, 週三 2:36 PM , 繁簡轉換:  

文章連結:
野味大雄 - 25 Feb 2014 23:48 寫:我自己不清楚他們的做法是怎樣

我都覺得有可能是不同的人處理
但如果轉出來質素和我自己轉的差不多
那麼我何解要俾佢呢?
大拿拿收成$70 1粒鐘,但俾D咁差的質素

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人語出驚人

未閱讀文章 #4樓, 由 野味大雄 » 2014-02-26, 週三 4:36 PM , 繁簡轉換:  

文章連結:
靈長類動物 寫:
野味大雄 - 25 Feb 2014 23:48 寫:我自己不清楚他們的做法是怎樣

我都覺得有可能是不同的人處理
但如果轉出來質素和我自己轉的差不多
那麼我何解要俾佢呢?
大拿拿收成$70 1粒鐘,但俾D咁差的質素

又會不會有一些外在的因素? 你或者點名指明要上次A碟的那位師傅吧-3-
你轉一隻要幾錢?

感謝大家7年來對叮噹小城的支持~希望小城能為你帶來美好的回憶
大雄的筆記本又來了0.0 http://blog.doracity.com
頭像
野味大雄

稱號: 10歲打倒石石的
花名: 可愛的大雄
最愛: XBOX, 聊天, 看多啦A夢
聲望值: 362
多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人多啦神人

未閱讀文章 #5樓, 由 Y烏龍茶Y » 2014-02-26, 週三 9:15 PM , 繁簡轉換:  

文章連結:
這是我的看法

你可以叫他再錄一次 如果出來是比第一次好 那就證明他最初是亂做給你

如果出來是一樣差 你可以跟他說 我做A店錄得比你好

假如他的態度是不在乎 那你可以說 你是打開門做生意嗎?

而錯與不錯 我覺得並不重要 最重要是下次不再去那間店(炸

世上有不可能的事嗎??
我一直在等 我一直都在等
圖檔
頭像
Y烏龍茶Y
叮噹小城認證會員
叮噹小城認證會員

稱號: 糟糕的蘿莉控
花名: 蘿莉控
最愛: 蘿莉
聲望值: 79

未閱讀文章 #6樓, 由 靈長類動物 » 2014-02-26, 週三 9:41 PM , 繁簡轉換:  

文章連結:
A先生=A店
B店
是兩個地方來的

其實轉了4餅都用了我$1470
換盒換了2盒<$400 <---極度掠水...
因為我自己搵過,其實香港有做錄影帶數碼化的地方不多
我怕要再找到第二個地方又能100% free-loss的很困難

>>如果出來是一樣差 你可以跟他說 我做A店錄得比你好
我怕他會說,那你去幫襯A店就可以,也不用來找我這間

頭像
靈長類動物
叮噹小城副城主
叮噹小城副城主

未閱讀文章 #7樓, 由 Y烏龍茶Y » 2014-02-27, 週四 2:22 PM , 繁簡轉換:  

文章連結:
[quote="

>>如果出來是一樣差 你可以跟他說 我做A店錄得比你好
我怕他會說,那你去幫襯A店就可以,也不用來找我這間[/quote]

如果做生意的人是不會這樣說 說得這句代表他不在乎你這個客人

既然他不在乎你的錢 他當然不會用心幫你錄 你更加不用再去那間(?

我相信全香港除了他應該有別的吧@@ (這點我不知XD)

世上有不可能的事嗎??
我一直在等 我一直都在等
圖檔
頭像
Y烏龍茶Y
叮噹小城認證會員
叮噹小城認證會員

稱號: 糟糕的蘿莉控
花名: 蘿莉控
最愛: 蘿莉
聲望值: 79

回到 ●閒談區●

誰在線上

註冊會員: Bing [Bot]